1. Omstændelighed og kompleksitet

I de fleste organisationer er der en bevægelse mod at komplicere tingene. Kompleksiteten kryber bare ind hvis ingen sætter skulderen mod døren. Og der er som regel kun lederen til at gøre det. Til at kæmpe en kamp for enkelthed. (et rigtigt stort problem bliver det så hvis lederen ligesom resten af organisationen finder tryghed og velbehag i omstændelighed).

2. Forkert kultur

Mange ledere er ikke tilfredse med deres kultur. Og mange strategier forudsætter en anden kultur – mere agilitet, forandringsparathed, innovation, mod, ansvarlighed, kundepleje, handlekraft, flid, ambition eller disciplin er de eksempler jeg oftest møder. Igen er der kun lederen til at gøre op med kulturen. Hun kan få mange til at trække med – men hun må gå foran. For mange ledere ligner det en uoverstigelig opgave og resignation er fristende eller sker ubevidst. Lederen kommer nemt til at nøjes og tilpasse sig kulturen fremfor at kulturen udvikles til det lederen og strategien har brug for. Det er tungt at flytte en kultur – men tilsvarende værdifuldt.

3. Fejlplacerede folk

Her kommer konfliktskyhed til overfladen. Som med kulturtemaet kan vi som ledere vælge at sætte det bedste hold eller få det bedste ud af det vi har. Og ledelse er begge dele. Men jeg møder for ofte ledere som accepterer folk der er fejlplacerede. Ikke har den rette attitude. Ikke kæmper tilpas, eller bare ikke kan løfte opgaven og performe. Jeg møder også ledere som gerne vil

4. Vige for konflikter

Mange organisationer har konflikter der ligger og ulmer under bordet. Mellem 2 medarbejdere som ikke kan sammen og ikke har samarbejdet de sidste 5 år. Mellem afdelinger der skyder skylden på hinanden, eller mellem ledere der kæmper om karrieren og vejen op. Det koster for meget. Kræfter, nattesøvn, energi og performance. Tag konflikterne i opløbet før de bliver en del af dagligdagen eller for farlige. Og tag opgøret med de gamle konflikter. Det betaler sig at sætte en ny dagsorden og vise organisationen at kun konstruktivt samspil belønnes. Det må ikke kunne betale sig at bagtale, konflikte eller sabotere. Aldrig. Og det skal du som leder vise tydeligt.

5. Resignation, nøjes og mangel på ambition

Ambition er et centralt begreb for handlekraftig ledelse. Men for mange ledere ’nøjes’. Et halvgodt resultat. Et halvsløjt projekt. En medium medarbejder performance. Som leder må du pumpe ambition ud i organisationen. Smitte med lyst g mening og kampvilje. Hvis du nøjes og resignerer, gør du det modsatte… og så får du det modsatte.

For organisationen spejler lederen. Du får det du fortjener!

P.S. tag det som en god nyhed….du er selv dit stærkeste redskab til udvikling!

Nyhedsbrev – gratis inspiration

Bliv en bedre leder! Modtag ledelsesinspiration hver anden uge.

    Nyhedsbrev – gratis inspiration

    Bliv en bedre leder! Modtag ledelsesinspiration hver anden uge.

    Gratis: E-bogen Handlekraft! | Gratis videomateriale! | Biweekly nyhedsbrev