+45 40 36 05 04

6 kulturer der dræner din organisation (Berlingske)

Du kender det nok – nogen mennesker tilfører energi til et team, et møde eller en fest – og andre gør det modsatte. Det kan næsten virke som universets sorte huller, der dræner så meget energi væk, at ikke engang lyset kan undslippe. Som Shu-bi-dua sang et sted – ”når jeg kommer ind går blomsterne ud”. Men hvad nu hvis det ikke er individer, men selve kulturen der dræner energi og handlekraft?

Forleden besøgte jeg en virksomhed med et flot mødelokale –  Der var desværre et sydvendt vindue lige ved siden af lærredet, uden gardin… Jeg spurgte hvor længe mødelokalet havde været indrettet og de svarede 3 år, og det var altid et problem med det vindue. Hm… hvad er det som gør, at man kan lade være med at købe et rullegardin? Leve med problemet, frem for at løse det for 50 kr. Hvad er det symptom på? Hvad siger det om organisationen? Vi fik en god diskussion om kultur – og de fik et rullegardin.

Her er top-6 kulturtræk jeg oplever dræne danske organisationer for fremdrift og handlekraft:

  • Godt-nok. Konkurrenterne var særligt heldige i år, så 80% målopfyldelse var næsten pænt. Vi gjorde det faktisk fint. Det rimer på manglende ambitioner eller konfliktskyhed.
  • Omstændelighed. Man bliver helt træt bare ved ordet. Det rimer på bureaukrati, nul-fejlskultur, involvering af alle og måske en forelskelse i processen frem for beslutningen og handlingen.
  • Begrænset af viden. Enhver udfordring bliver mødet med et kompetencekrav. Vi må vide mere. Analysere. Nedsætte en studiekreds. Opkvalificere. Det er organisationer der dybest set hellere vil være universiteter.
  • Selvfed. Der er ingen grundt til at udvikle, vi er jo verdensmestrene (eller var…). Kunderne kan vente til i morgen, for nu skal jeg have massage…
  • Slidt. Så hårdt presset af målstyring, nedskæringer, sygefravær eller lignende, at det bare handler om at overleve til i morgen. Ikke mange kræfter til udvikling her. Måske rigtigt – eller måske blot en selvfortælling, som fastholder kulturen i dette billede.
  • Politisk. Her gnistrer organisationen af energi – men den brændes desværre af indadtil. På magtkampe. Her gælder intet organisationskort – det er dagsformen som afgør magten. Med den slags kolleger behøver man slet ingen konkurrenter.

Kan du kende disse træk i dit team? Så er det tid at tænke strategisk om kultur, værdier og adfærd. Hvad har vi? Hvad har vi brug for? Hvad kræver strategien af os? Og hvordan får vi udviklet vores kultur derhen?

Husk også at spørge hvorfor vi har denne kultur? Kære leder – du får nemlig den kultur du fortjener. 100 faktorer påvirker en virksomhedskultur – men af disse er nærmeste leder den vigtigste! Kulturen spejler lederskab. Så den gode nyhed er: hvis du vil udvikle kulturen, så sidder det stærkeste værktøj i din stol lige nu.

Rating: 3.8/5. From 5 votes.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Book Foredrag og Inspiration idag

Tune Hein er en af Danmarks mest erfarne rådgivere i strategisk ledelse, disruption og forandring. Han er uddannet på DTU, CBS samt IMD og har selv 18 år bag sig som leder, direktør og iværksætter.

Book et foredrag