+45 40 36 05 04

5 ledelsesudfordringer

Jeg bliver ofte spurgt hvilke ledelsesudfordringer jeg møder i coachinger og lederudvikling. Her er 5 temaer, som ofte er på spil. Det er måske ikke det umiddelbare problem, men tit noget af dette som er på spil under overfladen…

1. Omstændelighed og kompleksitet

Omstændelighed: I de fleste organisationer er der en bevægelse mod at komplicere tingene. Kompleksiteten kryber bare ind hvis ingen sætter skulderen mod døren. Og der er som regel kun lederen til at gøre det. Til at kæmpe en kamp for enkelthed. (et rigtigt stort problem bliver det så hvis lederen ligesom resten af organisationen finder tryghed og velbehag i omstændelighed).

2. Forkert kultur

Kultur: Mange ledere er ikke tilfredse med deres kultur. Og mange strategier forudsætter en anden kultur – mere agilitet, forandringsparathed, innovation, mod, ansvarlighed, kundepleje, handlekraft, flid, ambition eller disciplin er de eksempler jeg oftest møder. Igen er der kun lederen til at gøre op med kulturen. Hun kan få mange til at trække med – men hun må gå foran. For mange ledere ligner det en uoverstigelig opgave og resignation er fristende eller sker ubevidst. Lederen kommer nemt til at nøjes og tilpasse sig kulturen fremfor at kulturen udvikles til det lederen og strategien har brug for. Det er tungt at flytte en kultur – men tilsvarende værdifuldt.

3. Fejlplacerede folk

Fejlplacerede folk: Her kommer konfliktskyhed til overfladen. Som med kulturtemaet kan vi som ledere vælge at sætte det bedste hold eller få det bedste ud af det vi har. Og ledelse er begge dele. Men jeg møder for ofte ledere som accepterer folk der er fejlplacerede. Ikke har den rette attitude. Ikke kæmper tilpas, eller bare ikke kan løfte opgaven og performe. Jeg møder også ledere som gerne vil

4. Vige for konflikter

Vige for konflikter: Mange organisationer har konflikter der ligger og ulmer under bordet. Mellem 2 medarbejdere som ikke kan sammen og ikke har samarbejdet de sidste 5 år. Mellem afdelinger der skyder skylden på hinanden, eller mellem ledere der kæmper om karrieren og vejen op. Det koster for meget. Kræfter, nattesøvn, energi og performance. Tag konflikterne i opløbet før de bliver en del af dagligdagen eller for farlige. Og tag opgøret med de gamle konflikter. Det betaler sig at sætte en ny dagsorden og vise organisationen at kun konstruktivt samspil belønnes. Det må ikke kunne betale sig at bagtale, konflikte eller sabotere. Aldrig. Og det skal du som leder vise tydeligt.

5. Resignation, nøjes og mangel på ambition

Nøjes: Ambition er et centralt begreb for handlekraftig ledelse. Men for mange ledere ’nøjes’. Et halvgodt resultat. Et halvsløjt projekt. En medium medarbejder performance. Som leder må du pumpe ambition ud i organisationen. Smitte med lyst g mening og kampvilje. Hvis du nøjes og resignerer, gør du det modsatte… og så får du det modsatte.

For organisationen spejler lederen. Du får det du fortjener!

P.S. tag det som en god nyhed….du er selv dit stærkeste redskab til udvikling!

Relaterede blogindlæg:

Rating: 3.7/5. From 15 votes.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

5 kommentar

 1. Christian Hansen siger:

  13 maj, 2018

  Hvorfor er “hun” som lederen hængt ud dvs kvinder dur ikke !!! i stedet for at der tales om “lederen” ???

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

  1. Tune Hein siger:

   14 maj, 2018

   Tak – det skal faktisk forstås omvendt og positivt. De fleste siger altid Han om ledere – så derfor bruger jeg ind i mellem Hun for at huske på at mange ledere (måske snart de fleste) er kvinder.

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

 2. Jan Michael Lindgreen siger:

  2 august, 2018

  De bedste ledere, som jeg har haft, har været kvinder …. Men ellers spot on mht udfordringerne. De er klart genkendelige – og gode pointer til refleksion og måske efterlevelse 🙂

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

  1. Tune Hein siger:

   2 august, 2018

   Enig – jeg blev spurgt om en top 5 af ledere jeg har arbejdet med og de første 2 jeg tænkte på var kvinder

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *