+45 40 36 05 04

Afskedigelse, empati og psykopati

En leder drøftede med mig, at han havde det forfærdeligt dårligt med afskedigelser. Han mente at en ‘rigtig’ leder burde gøre den slags uden at ryste på hånden.

Mit svar var at det blot er udtryk for fundamentale menneskelige egenskaber (empati) som han skulle være glad for at jobbet ikke havde eroderet væk. Hvis han ikke havde det dårligt med fyringer kunne det jo være tegn på psykopati.

Selvfølgelig skal ledere kunne eksekvere en fyring. Uanset om det er fortjent eller en ærgerlig nødvendighed. Men det gør bestemt ikke noget at kunne mærke det.

Den amerikanske psykolog Schütz fortæller os hvorfor: Et af de mest grundlæggende menneskelige behov er inklusion. At tilhøre en gruppe. Være inviteret indenfor.

Fyring er (ligesom mobning) det modsatte. Det var ikke tilfældigt at middelalderens værste straf ikke var fangehullet, men fredløs – helt fri i skoven, men ud af fællesskabet…

Med bare lidt empati ved din krop godt at fyring rammer dette grundlæggende menneskelige behov for inklusion. Den ved godt, at det er en hård sag at ekskludere. Og derfor kan du mærke det.
Vær glad for det – men lad det ikke stoppe dig i at lede!

Rating: 5.0/5. From 2 votes.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Book Foredrag og Inspiration idag

Tune Hein er en af Danmarks mest erfarne rådgivere i strategisk ledelse, disruption og forandring. Han er uddannet på DTU, CBS samt IMD og har selv 18 år bag sig som leder, direktør og iværksætter.

Book et foredrag