+45 40 36 05 04

Ledelseskommision – 6 tilføjelser

I dag kommer ledelseskommisionen (endelig efter 6mnd forsinkelse) med deres anbefalinger til bedre offentlig ledelse.  Her er 6 perspektiver, som jeg mener kan bidrage til at bære god offentlig ledelse yderligere fremad.

  1. Drop myten om at offentlig ledelse er meget mere kompleks. Dels er det sjældent rigtigt og dels er det under alle omstændigheder en uproduktiv selvfortælling som legitimerer en tung og omstændelig beslutningsgang.
  2. Mere fokus på kerneopgaven. Det er populært at offentlige ledere skal gøre alle borgere og interessenter tilfredse. Det er en umulig mission. Mange interessenter er fx kværulanter. I stedet for at springe og please i alle retninger bør offentlige ledere stå stærkere på kerneopgaven og kunne sige til og fra a la ”Det her gør vi – og det gør vi godt. Hvis du vil have noget andet må du købe det et andet sted.”
  3. Drop kun new public management hvis faggrupperne er styringsopgaven voksen. Det er populært at kræve magten tilbage til faggrupperne fx på hospitalerne. Her skal man blot erindre at DJØFerne kun fik så meget magt fordi lægerne ikke var opgaven voksen i 90’erne, hvor de nærmest blev sat under administration af ministeriet. Hospitalerne har siden effektiviseret mere end 50% og det kan vi takke DJØF styringsparadigmerne for – så dem skal vi helst ikke skylle ud med badevandet.
  4. Implementeringstid i det offentlige bør være lige så hurtig som i det private. Her er et kæmpe efterslæb. Fx tog det ca. 15 år fra pakke-forløb kom på Rigshospitalet til de var udbredt i resten af sektoren. IT-systemet Sundhedsplatformen burde også være installeret for 10 år siden. Outsourcing, oversøisk support, kunstig intelligens og BigData er andre eksempler hvor der ikke er nogen grund til at det offentlige skal være langt efter det private.
  5. Teknologi scouting, budget og innovation i lokal offentlig ledelse skal løftes. Når jeg arbejder med private direktioner fylder teknologi på agendaen – mens det i offentlig ledelse er helt fraværende. Hvad nu hvis de problemer I drøfter har en teknologi-løsning – hvordan opdager I det så? Og hvis I opdager det, hvordan kan I så nemt sætte et lille hurtigt forsøg i gang?
  6. Drop ”Javel Hr Minister”. Topledere som fx departementschefer leder ofte for meget opad. De må træde i karakter og lede til samfundets bedste fremfor at pleje egen og ministerens karriere. Mange af de mange ’sager’ bunder heri – Skat, Politi, sygehuse med overbelægning…

Vi har en fantastisk, korruptionsfri, digital offentlig sektor, som naturligvis skal blive endnu bedre. Held og lykke med jeres vigtige arbejde.

Tune Hein

Min baggrund for at mene noget om offentlig ledelse? Uddannet på DTU, CBS, IMD. Har arbejdet i feltet mellem ledelse og strategi siden 1988 – halvt offentligt, halvt privat og halvt udland, halvt DK. Har skrevet 9 ledelsesbøger og bl.a. lanceret temaerne Lærende Organisation, Handlekraft og Disruption i dansk ledelse.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Book Foredrag og Inspiration idag

Tune Hein er en af Danmarks mest erfarne rådgivere i strategisk ledelse, disruption og forandring. Han er uddannet på DTU, CBS samt IMD og har selv 18 år bag sig som leder, direktør og iværksætter.

Book et foredrag