+45 40 36 05 04

Sundhedsplatformen – kritik af alt, men har I tænkt på kulturen?

Efter statsrevisorernes kritik af Sundhedplatformen er der åbnet en ladeport for ‘bashing’ af alt fra respektløse Djøffere til amerikansk sundhedsvæsen og elendige IT-folk.

Det er jo åbenlyst at implementeringen ikke er vildt succesfuld, omend langt bedre end Skat og en perlerække af offentlige katastrofer.

Det er så en enestående mulighed for at lære noget om implementering. En intelligent årsagsanalyse, fremfor blot vredt at skyde skylden videre.

Og til den proces vil jeg gerne henlede opmærksomheden på noget helt centralt, som slet ikke er nævnt – Kultur! Ikke som eneste årsagsforklaring, men som en vigtig en af flere.

Prøv at google IMD professor Marchands forskning om digitalisering. Hans resultater kan sammenfattes i en enkelt sætning: Ethvert digitaliseringsprojekt bør starte med et kulturprojekt!

Og hvorfor så det? Fordi digitalisering kræver noget helt andet. At vi giver slip på det gamle. Og hvis vi kommer med noget helt andet, som bryder med kulturen – ja så vinder kulturen. “Culture eat strategy for breakfast”. Den giver ikke slip.

Sundhedsplatformen er et markant kulturbrud – og måske vandt kulturen…?

Men hvorfor har Sundhedsplatformen krævet en ny kultur?

Når man vælger et standard system, så vælger man at tilpasse sine arbejdsgange til systemet.

Det er ikke noget problem i en amerikansk virksomhed eller en dansk farmavirksomhed som er disciplineret af FDA. Men i det offentlige er det svært. Og det er et hospital slet ikke indstillet på i sin kultur. Her er kulturen alt for autonom og frivillig til det.

Man kan sige meget godt om dansk kultur (og det gør IMD faktisk i anden forskning omkring world competitive handbook) men complience er ikke en af vores styrker…!

  • Meningitis sagerne viser hvor elendige vi er til at følge processer
  • Det er en offentlig hemmelighed i sektoren, at nogle af de hospitaler som havde mest besvær med Sundhedsplatformen i starten, havde stort fravær på træningskurserne (frivillighed)
  • 1813 var et eksempel, hvor praktiserende læger syntes de var i deres gode ret til at obstruere
  • De forløbspakker som accellerede kræftbehandlingen (og reddede et hav af liv fra død på ventelisten) blev først implementeret i danske sygehuse 20 år efter at de havde vist deres resultater i udlandet og 15 år efter at de første gang var demonstreret i Rhima centeret på Rigshospitalet – fordi de gjorde op med frivillighed og lagde behandling i helt faste rammer. De blev først implementeret da ministeren tvang dem ned i halsen på hospitalerne!

Men hvad er så alternativet? Kunne vi bare have udviklet et skræddersyet system lige til vores eksisterende arbejdsgange? Velkommen til Skat… Lige den løsning er nok den dårligst tænkelige og der må man trods alt rose RegionH for ikke at gå i den fælde.

Men hvad så – hvis man ikke kan bygge et skræddersyet system og ikke indføre et standardsystem i kulturen…?

Ja det er præcis derfor ethvert digitaliseringsprojekt bør starte med et kulturprojekt…!

Fra starten skal man altid spørge: Er det muligt for vores organisationer at aflære deres arbejdsgange og tage i mod nye i et standardsystem? Eller er vi nødt til at rykke vores kultur markant i retning af standardisering og complience først?

(Hertil kommer så naturligvis en hurtig og effektiv løsning af tekniske problemer. Systemet skal selvfølgelig virke)

Rating: 4.2/5. From 17 votes.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

6 kommentar

  1. Ole Thage siger:

    26 juni, 2018

    For en gangs skyld en konstruktiv stillingtagen til et it-område, som er blevet dårligt implementeret men også dårligt forklaret og motiveret for sundhedsvæsnets medarbejdere og fordagbladet Politiken med risiko for at gøre patienterne bange-

    No votes yet.
    Please wait...
    Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

    1. Tune Hein siger:

      27 juni, 2018

      Mange tak Ole. God sommer! 🙂

      No votes yet.
      Please wait...
      Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

  2. Ellen holm siger:

    27 juni, 2018

    Nej, det her er faktisk ikke bare et spørgsmål om “kultur”. Nogen har besluttet at journalen med SP prlmært skal være en database og set stort på at journalen først og fremmest skal være et arbejdsredskab som fungerer. Nu har vi SP som ikke fungerer som journal = et redskab som er forfinet gennem de sidste ca. 100 år. Det er udtryk for manglende respekt for fagfolks viden og erfaring at sige “nu ændrer vi kulturen”. I region sJælland havde vi en fin elektronisk journal (OPUS) med fælles login til alle klnisk relevante oplysninger (røntgensvar, blodprøver og journalnotater).

    No votes yet.
    Please wait...
    Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

  3. Tone F siger:

    27 juni, 2018

    Hvor ville jeg ønske man også ville kikke på substansen, når man går ind og forsøger at kritisere de individer som forandringen går ud over. Hvis der med kultur forandring dermed menes at man vitterlig tager de mennesker med på råd, for hvem det er deres vigtigste arbejdsredskab. Før end man indkøber et monstrum af denne kaliber. I forvejen er lægen stortset altid “flaske-halsen” i arbejdet med pt i den alm dagligdag på hospitalet. Hvorfor vælger man så et system hvor lægen ud over sit lægelige arbejde også skal udføre alle sekretæren opgaver (som hun gør langt bedre), tom i et sindssygt omstændigt IT program hvor bestilling af en undersøgelse kan tage op mod 10 min, fordi et amerikansk faktureringssystem ligger nedenunder til at opfange hver eneste klik. Tænk systemet er ikke engang så selvkørende at det ved hvilken afdelingen du er på (modsat alle andre af sundhedssystemets it systemer). Med andre ord; ved hver eneste operation i systemet, starter man med at opfinde hjulet. Hvis der menes med at omvende kulturen først,- ved at man lykkes med at forklare masserne; nu skal i se, vi bytter lige jeres 10 gears racer ud med en lille fin rød tre hjulet cykel. Den er lille og rød, så alt bliver godt forstår i nok. Eller kunne man have forventet af en stor offentlig arbejdsskiver, at den før sådant et projekt, havde spurgt dens medarbejdere om hvad de synes (og ikke på den pseudomaner som man gjorde)

    No votes yet.
    Please wait...
    Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

  4. Arne siger:

    28 juni, 2018

    Kære Tune,
    Din pointe er vigtig. MEN det nytter IKKE at pakke et råddent æble (Sundhedsplatformen) ind i en flot pakke (kulturprojekt). Sundhedsplatformen er baseret meget gammel kode, baserer sig på fakturering af alt i et amerikansk sundhedssystem (som er ca dobbelt så dyrt ift. reel behandling ift. det danske), har brugerinterface som er særdeles non-intuitivt, indebærer omfattende administration for lægen (de såkaldte varme hænder) og er patientfarligt (medicinmodulet). Der er altså et helt grundlæggende mismatch – det kan et kulturprojekt ikke rette op.
    Heroverfor står andre systemer som er særdeles velfungerende, effektive og patientsikre. Det kan et kulturprojekt ikke rette op på.
    Det har endvidere været været ekstremt dyrt. Nogle af førnævnte systemer koster kun en brøkdel af SP. Det kan et kulturprojekt ikke bortforklare.
    Endelig er læger svært optaget af at anvende deres kompetencer; behandle patienter og ikke spilde unødig tid på et IT system, som er SP jf. ovenstående. Dette har lægerne MANGE gange gjort opmærksom på og – ærlig talt – kun mødt ca. samme tænkning, som du anfører her; det er holdning og kultur. INTET i den argumentation og for den sags skyld et kulturprojekt – adresserer det reelle problem; SP er et dårligt system som ikke passer til vores værdiskabelse (værdikæde) i det danske sundhedssystem; fokus ikke på økonomi men på at behandle vores patienter med højeste kvalitet så hurtigt og effektivt som muligt. Det kan et kulturprojekt ikke rette op.
    Omend jeg synes din pointe er vigtig generelt, er den her fejlplaceret. Så dit indlæg ligner mest af alt en ommer.
    Med venlig hilsen

    No votes yet.
    Please wait...
    Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

    1. Morten Aaby siger:

      5 juli, 2018

      Hvis man fra starten tog udgangspunkt i kulturen ville man konstatere (og endnu bedre dokumentere) at kulturen har “fokus ikke på økonomi men på at behandle vores patienter med højeste kvalitet så hurtigt og effektivt som muligt” og dermed at de to brikke passer rigtigt dårligt sammen.

      Gammel kode kan godt være en succes hvis det understøtter det kulturen vil, men bliver en endnu tungere møllesten om halsen såfremt den ikke gør.

      Der er ikke en rigtig eller forkert kultur – bare forskellige kulturer. Så man kan lave verdens bedste system til een kultur som bare aldrig vil fungere i en anden kultur.

      No votes yet.
      Please wait...
      Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Book Foredrag og Inspiration idag

Tune Hein er en af Danmarks mest erfarne rådgivere i strategisk ledelse, disruption og forandring. Han er uddannet på DTU, CBS samt IMD og har selv 18 år bag sig som leder, direktør og iværksætter.

Book et foredrag