+45 40 36 05 04

Vi glemmer den vigtigste fordel ved sundhedsplatformen

Der er stadig meget debat om sundhedsplatformen. Det er ikke bare et IT system – men også

  • en kampplads og opgør med arbejdsmåder og faggrænser
  • det første store system i en sektor (hvor andre fik ERP i 80’erne…;-)
  • en indædt kamp mellem regioner og leverandører om hvem der skal levere den fremtidige fælles platform (tiden må vise om Advice også er indeover her, som hos Falck…)
  • et symtom på alt det, som stadig er svært i sektoren (trods kæmpe fremskridt siden 00’erne)

MEN den allervigtigste fordel for os borgere/patienter/kunder er slet ikke fremme i debatten:

Sundhedsplatformen skaffer data på alle behandlinger. I dag får man kun data hvis man sætter et forskningsprogram igang og støver igennem hundrede af journaler manuelt. Det er det vi lever med. Derfor vil Sundhedsplatformens data meget hurtigt lede til ny viden, som vil redde liv – mange liv. Vores liv. Hvilken behandling er bedst – og til hvem? Hvilken stue har flest sygehusinfektioner? Hvilken kirurg gør det markant bedre end sine kolleger? Hvilken medicin virker ikke i hvilken sammenhæng? Man kunne også registrere patienternes egne indsatser (fx alternativ behandling), og hurtigt se hvad der virker og hvad der er humbug.

Kort sagt gemmer der sig ekstremt værdifulde mønstre og viden i dækkende data fra sundhedsplatformen. Viden som også vil lede til effektivisering ved at fjerne overbehandling og uvirksomme behandlinger – og dermed hjælpe på de forhadte 2% effektiviseringskrav.

Dem der vil skrotte Sundhedsplatformen skal skynde sig at læse Redelmeier eller Tversky! De burde være obligatorisk stof på Panum. De skriver om hvordan hjernen synder os til at tro vi ved noget (som vi ikke ved). Til at skabe fiktive mønstrer, som forklarer det vi tror (men som måske ikke passer).

Og de medicinske eksempler er utallige…

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Book Foredrag og Inspiration idag

Tune Hein er en af Danmarks mest erfarne rådgivere i strategisk ledelse, disruption og forandring. Han er uddannet på DTU, CBS samt IMD og har selv 18 år bag sig som leder, direktør og iværksætter.

Book et foredrag