+45 40 36 05 04

Vulkansky og Ledelse

Jeg har været fanget af vulkanskyen… I det dejligste forår i Paris. 22 grader varmt. Træer og blomster sprunget ud. Smukkere bliver det ikke nord for Seychellerne.

Om jeg nød det…? Nej – desværre ikke et minut. Jeg prøver adskillige gange. Sætter mig i solen og beslutter at nyde. Men 30 sekunder senere tænker jeg igen på det, der fylder alt – hvordan hulen kommer jeg videre herfra…? Hvad er vejen ud af denne ufrivillige situation? Og pulsen forbliver høj, indtil jeg 24 timer senere kan se Fisketorvet ud af vinduet – ja man kan blive glad for selv det mindste.

Hvis du har prøvet at sidde fanget under denne støvsky eller kender nogen der har – så er det ikke så galt, at det ikke er godt for noget. Du har nemlig fået foræret en uvurderlig indsigt i forandringsledelse!

Det som du, eller dine nære, har oplevet, svarer på mange måder til oplevelsen af store forandringer på en arbejdsplads. Prøv selv at tænke det igennem og se parallellerne. Et par perspektiver:

Folk frygter ikke at forandre, men at blive forandret. Altså det udefrakommende. Det man ikke selv har kontrol over. Det ufrivillige. Magtesløsheden. At være strandet i Paris er helt anderledes end det selvvalgte besøg.

Eksistens. Når du er i store problemer, opdager du, at vi dybest set er alene i verden. Du må selv bære din skæbne. Men det er også her håbet og løsningen ligger. Hvis du vil hjem i år, kan du ikke vente på at rejsebureau, ambassade eller flyselskab skal komme og hente dig – men hvad kan du så stole på? Din egen handlekraft. Den kan bringe dig videre.

Usikkerheden. Hvad kommer til at ske? Er der nogen løsninger? Tager det 2, 7 eller 14 dage? Usikkerheden kommer til at fylde det hele. Det giver stress. Kun de allermest robuste og de allermest resignerede kan læne sig tilbage og nyde det. De fleste kan først slappe af fra det minut, de har en sikker løsning i hånden. En fusion til eksempel – først når jeg kender mit nye job, leder, opgaver og kolleger fordamper usikkerheden.

Derfor ser man ofte overraskende opsigelser i forbindelse med forandringer. Pludselig siger talenter op, og top performere eller specialister, som sidder på gode poster rejser. Man tænker ”Hvorfor – netop de havde jo intet at frygte,” men alligevel blev usikkerheden dem for meget.

100 meter kø til en skranke for udsolgte billetter. Nogen reagerer aggressivt. Andre apatisk. Andre græder. Ingen af delene virker. Få gør noget effektivt. Forandringer går ikke skævt på det rationelle plan – det gør de på det følelsesmæssige plan. Og det er svært at lede.

Sådan som du har haft det, strandet under vulkanskyen – sådan får dine kolleger og medarbejdere det under den næste store forandring i jeres organisation. Det kan vulkanskyen lære os om forandringsledelse.

(Hvordan jeg kom hjem? – sneg mig ombord på udsolgte tog. Tak til venlige konduktører).

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Book Foredrag og Inspiration idag

Tune Hein er en af Danmarks mest erfarne rådgivere i strategisk ledelse, disruption og forandring. Han er uddannet på DTU, CBS samt IMD og har selv 18 år bag sig som leder, direktør og iværksætter.

Book et foredrag