Mange teorier belyser faser og reaktions-mønstre hos individet. Men der er også faser i større grupper og hele organisationer. Og det er det vigtigste billede for topledelsen – hvad er det for ‘et rum’ eller situation vi skal lede nu? Et eksempel mange måske kan genkende fra forandringer der inkluderer nedskæringer:
1: Granat chok: Hele organisationen er i en form for chok. Lammet efter nogle dramatiske døgn og ubehagelige beslutninger. På den ene side ‘pyhh ha’ – beslutningerne blev truffet. På den anden side – nu venter eksekveringen af alt det ubehagelige. Mange medarbejdere og mellemledere ligner søvngængere der bare lige klarer dagen og vejen og rutinerne.
2: Praktikken! Lige her i granat chokket er der brug for handlekraft. Det er et kæmpe paradoks. Det er nu hele forandringen skal eksekveres af en flok søvngængere (hvis vi skal sætte det lidt på spidsen). Det er jo ikke topledelsen der trækker forandringer igennem – det gør mellemledere og medarbejdere… Så vi har brug for aller flest kræfter netop som folk måske er aller mest trætte. HR må tage føringen. Assessments, performance management, planer, forberedelser, træning, kommunikation, exit-pakker er ofte den ene siden af nedskæringen. Lean, reorganiseringer og risk management er den anden siden for at kunne dække hullerne på den korte bane. Kundefastholdelse og overlevelse er ofte overskriften og motivationen.
3: Fremtiden. Så gælder det om at skrifte perspektivet til fremtiden. Hvorfor skar vi ned og reorganiserede? Der var en større mening med det hele. En vision eller mission vi skal tilbage til. Se fremad og genvinde den positive energi – til at bygge den nye virksomhed med.
Så hold fingeren på pulsen med hvor din organisation er…