+45 40 36 05 04

Det er lidt uhyggeligt… blodbad og optur

Jeg hører jævnligt en meget speciel historie om virksomheders nærdøds-oplevelser. Og det giver virkelig noget at tænke over… Den går noget i denne stil: før var vi 75 og nu er vi 25 – og det kører meget bedre!  Eller også er det fra 500 til 100 etc – du kan selv gange op. Men det er lidt uhyggeligt.

Hvad er det der sker? Først er organisationen tvunget til drastisk nedskæring. Virkelig tvunget – for ellers gør man det slet ikke. Og der af tvinges de til at arbejde på en helt ny måde:

 • Langt mere delegering og ansvar ud (mellemlederne er jo næsten borte). Det gør beslutningsgangene meget kortere og hurtigere. Det giver en handlekraft som alle synes er befriende, og som kunderne kan mærke.
 • Strategien er skåret helt ind til benet. Alt er meget enkelt og klart.
 • I en organisation som er meget mindre kan man meget bedre tale sammen. Kende hinanden. Dvs. styrkede relationer, som giver handlekraft.
 • Der er noget på spil. Vi kæmper sammen for overlevelse. Det er faktisk engagerende og spændende.
 • Medarbejdertilfredsheden er steget….

Det er lidt uhyggeligt at meget drastiske nedskæringer kan føre så meget godt med sig… Det er også uhyggeligt at næsten ingen gør det på eget initiativ og i god tid (amerikanske organisationer er anderledes kyniske). Barrierene er:

– man kan slet ikke forestille sig at ens organisation kan køre bedre med kun en trediedel medarbejdere

– det lidt svært, hvis man selv har bygget op med så mange ansatte

– man kan ikke retfærdiggøre et ‘blodbad’, hvis ikke man har et ben i graven.

Så det potentiale går de fleste organisationer glip af…eller de trækker den til de er lige ved at lukke.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

Kommentar

 1. Lars Christensen siger:

  12 juni, 2019

  Begrebet “nedskæringer og spareøvelser” er næsten de mest elskede trends i globalt erhvervsliv – selvom vi med egne øjne kan se hvad der sker, når den samme nedskæring foretages hver eneste år! Var sidste års nedskæring ikke god nok, eller rammes vi kollektivt af hukommelsestab?
  Jeg ser frem til at begreber som nedskæring forbeholdes gartnererhvervet og spareøvelser forbeholdes gymnastikhøjskoler.
  Hvis vi endelig vil optimere virksomheders drift, ved at tænke en smule over hvorfor og hvordan vi benytter vore resourcer bedst – så kald det dog ved rette navn og brug det der oppe mellem ørerne imens.

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Book Foredrag og Inspiration idag

Tune Hein er en af Danmarks mest erfarne rådgivere i strategisk ledelse, disruption og forandring. Han er uddannet på DTU, CBS samt IMD og har selv 18 år bag sig som leder, direktør og iværksætter.

Book et foredrag