Jeg er i gang med at booke flybilletter til familien. Et kompliceret puslespil med mange muligheder. Svært at overskue. Jeg stopper op og skal lige sove på det.
Sådan er det også i organisationer. Tingene er altid komplekse. Og man har aldrig al information på bordet. Man må satse eller tøve. Sove på det – måske et år. Men hvad giver det at tøve? Hvad vinder vi?
Prøv at undersøge jeres tøven nærmere. Hvad er der i det lille (eller store) ’rum’ mellem tanke og handling? Mellem beslutning og eksekvering? Er det analyse eller forankring? Er det fokusering og prioritering? Eller måske en form for mindfullness halløj?
Kært barn har mange navne – men jeg kan afsløre, at i de fleste organisationer, er tøven desværre ikke noget så lækkert. Ofte rimer vores tøven blot på
– Konfliktskyhed og forsigtighed
– Uendelige involvere-flest-muligt-processer
– Bureaukrati og afventen af beslutninger
– Eller bare mangel på disciplin og handlekraft
’The Knowing Doing Gap’ er et begreb for vores tøven, på det vi allerede ved er det rigtige at gøre – men alligevel tøver overfor. Det interessante er nemlig, at tøven kun sjældent kommer af ’vildrede’. Vi tøver ikke, fordi vi ikke ved, hvad vi skal gøre. Vi tøver, selvom vi ved, hvad vi skal gøre.
Hos ISS har min gamle kollega Jeff Olsen lanceret mantraet: Ready Fire Aim! som en interessant omskrivning af en soldater-remse. Han signalerer, at der skal ske noget mere. Forsøg før analyse. Tempo op. Det er en modig melding, fordi den kalder på mod og til gengæld lover tilgivelse for fejl. Skyd før du sigter – så ved vi jo godt, at du ikke rammer hver gang, men til gengæld går det hurtigt og det prioriterer vi over præcision.
Du kan selv fjerne tøven i dit team og lederskab – via tillid og reducere frygt. Ved eksemplets magt. Ved at sætte fokus på tempo og tillade fejl når det går stærkt. Ved at belønne handlekraft. Ved at fjerne bureaukrati og langsomme beslutningsveje. Ved at fremelske en tempofyldt kultur frem for en nul-fejls-kultur. Ved at acceptere risici.
I DRs Mission Ledelse gav jeg hver mellemleder et ’tag chancen klippekort’. Klip de skulle bruge på nogle nye tiltag som ikke var klappet af med alle kolleger og chefer på forhånd. Kun signeret af deres egen fornuft – og det var rigeligt.
Sæt din og organisationens tøven under lup. Gør den jer skarpere eller bare langsommere?
…og flybilletterne? Den tøven kostede mig 2.000 kr. ekstra. Der var konkurrenter som ikke stoppede op…