+45 40 36 05 04

Er ledelse blot en illusion – som Stacey siger?

ledelse en illusion - tune hein - hein og partnere

Stacey har fat i noget vigtigt her i et Djøf interview om uforudsigelighed – der gør meget management til en illusion. Som Bøje Larsen illustrerede allerede i 80’erne med et foto af veteran-bilerne i tivoli (de har rat og børnene tror de styrer…). Hvor meget kan vi styre udviklingen af organisationer? Overvurderer ledere og alle andre deres indflydelse? Giver det mening at lægge strategi?

http://www.djoefbladet.dk/nyheder/2015/3/moderne-ledelse-er-en-illusion.aspx

Er ledelse blot en illusion?

Hvad er mit ‘take’ herpå?

1) Jo mere Stacey har ret i uforudsigeligheden des mere er der brug for ledere der tør give et bud på en retning. Des mere turbulænt verden er – des mere brug for guidance. Fortolkning af verden – hvad er det vi ser og hvad er vores vej frem? Ja det er et sats fordi lederen heller ikke kan kende / bestemme fremtiden – men hun kan vælge en vej at gå. At satse på noget at sigte efter. Pejlemærker er vigtige i det uforudsigelige.

2) Som Stacey siger så påvirker man og skubber og flytter gennem 100 små interaktioner hver dag. OG netop derfor er det vigtigt at have en retning. Så alle de små indsatser trækker samme sted hen. Netop derved ER det muligt at drive en udvikling (ikke at kontrollere en). Og hvis man ved hjælp af lederudvikling kan aligne lederne, så deres hver 100 daglige indsatser trækker nogenlunde i samme retning – så sker der noget. Og hvis man via et kultur-projekt kan aligne 1000 medarbejder en lille smule, så mange af deres hver 100 daglige interaktioner ikke stritter helt modsat – ja så rykker vi på kulturen. Det er ikke programmet og styret – men det sker.

3) Mht. strategi så er den strategiske plan jo ‘long gone’. Men der er et andet svar end resignation. Og det er scenarier og strategisk beredskab og agilitet. Igen – jo mere uforudsigelig fremtiden er – des vigtigere er det at forberede sig på den..! Ved at være klar til forskellige sandsynlige scenarier. Ved at præge tingene i den retning vi helst vil. Og ved at være tilpas flexible og agile til at kunne tilpasse os til det der sker.

Rating: 5.0/5. From 2 votes.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

2 kommentar

 1. Peter Mandrup Jensen siger:

  14 marts, 2015

  Kære Tune,
  Nej, det var Bøje Larsen.
  Tilbage i fortiden … sidste halvdel af 80’erne? Jeg læste bogen dengang og syntes, at den var god.
  Peter

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

 2. Tune Hein siger:

  14 marts, 2015

  Tak Peter. Skarpsindigt.

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Book Foredrag og Inspiration idag

Tune Hein er en af Danmarks mest erfarne rådgivere i strategisk ledelse, disruption og forandring. Han er uddannet på DTU, CBS samt IMD og har selv 18 år bag sig som leder, direktør og iværksætter.

Book et foredrag