+45 40 36 05 04

Pas på Expert Failure…

På det sidste har jeg arbejdet en del med strategi og eksekvering. Og der er et vigtigt begreb at huske (det kan iøvrigt også bruges i en masse andre sammenhænge både privat og på arbejde)

“Expert failure” er den psykologiske mekanisme som snyder os til at tro, at en beslutning bliver endnu bedre når vi analyserer endnu mere. Men selvfølgelig ‘knækker kurven’ et sted. Ret tidligt endda. Research viser at ofte bedres kvaliteten af beslutningen ikke af meget mere analyse, efter den første runde analyse og intuition. MEN den yderligere analyse gør os  mere trygge. Vi tror at beslutningen bliver meget bedre og sikrere – altså falsk tryghed. Til gengæld forsinker det og koster tid og penge…

Det gælder fx strategisk planlægning – men fx også aktieanalyse. Utallige forsøg med aber og børnehavebørn slår analytikerne 😉 Expert failure – vi fejler stadig, men med en rar følelse af ekspertice.

Omvendt kan vi selvfølgelig også finde eksempler langt fra expert failure, hvor bare lidt analyse  kunne være på sin plads. Vores milliard investeringer i integration og folkeskole er ikke ligefrem belastet af videnskabeligt evidens. Mindfulnesskurser ej heller. Klimaområdet er måske et andet felt –  Tyskland brugte 130 mia USD på klimatiltag med solenergi der udskød den globale opvarmningen med 37 minutter…http://www.b.dk/kommentarer/lyt-til-fns-klimapanel 

Så det gælder om at finde balancen. Som Per Kogut CEO NNIT siger: ” Execution beats planning!”

Eller Jan Leschly: “Hellere en forkert beslutning end ingen beslutning…”

Rating: 4.3/5. From 3 votes.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Book Foredrag og Inspiration idag

Tune Hein er en af Danmarks mest erfarne rådgivere i strategisk ledelse, disruption og forandring. Han er uddannet på DTU, CBS samt IMD og har selv 18 år bag sig som leder, direktør og iværksætter.

Book et foredrag