+45 40 36 05 04

Non-ledelse (fra Berlingske)

Non-ledelseDe største ledelsesproblemer kommer ikke af ledelse, men af ikke-ledelse…Kender du non-ledelse? Hvad der sker når der ikke ledes. På det seneste har jeg interesseret mig herfor og det viser sig, at næsten alle kan kende det – desværre alt for godt. Det kom sig af, at jeg i sommervarmen mødte en erfaren og ambitiøs leder i privat sammenhæng. Hun gør sig store anstrengelser for at lytte, inddrage og være åben. Da hun leder akademikere lægger hun også stor vægt på at lade teamet selv organisere deres arbejde. Alligevel oplever hun igen og igen et problem. Det kommer vi tilbage til.

Mange Iedere er påpasselige med ikke at dominere. De har måske været på kursus og lært at involvere. Men i denne iver for ikke at overstyre ligger faldgruben – at understyre. I kun at lytte, men ikke beslutte. I at lade konflikterne løbe. I at lade ting være uafklarede. I at lade kaos herske. I at åbne for jungleloven og lade den stærkeste vinde.

Og i at være for langt fra – til at opdage, at man er for langt fra…

Jeg kalder det Non-ledelse – og det kommer der sjældent noget godt ud af. Frustrationer bygger sig op. Der er mål på tingene, men hver medarbejder har sin egen fortolkning af retning, strategi og prioritet. Det giver masser af kampe mellem medarbejderne om, hvis fortolkning der er den rigtige – og det er rent ud sagt spild af tid. God energi brændes af indadtil, i stedet for at rette sig i et fælles fokus mod kunderne. Og det slider på de fleste (de mest stridbare nyder det godt nok, men det er jo en kedelig kultur at opfostre).

I organisering ser jeg også tit konsekvenser af non-ledelse. Hvem gør hvad og hvordan? Ofte blander alle sig i alt, med frustrationer og spildtid til følge. Lederen organiserer ikke. Der er kaos i arbejdsdelingen og ansvaret, mens processerne er uklare.

Der er skrevet meget om ledelse – og ledelse på mange måder. Men de største problemer jeg møder er ikke på grund af ledelse – de er på grund af ikke-ledelse. En typisk indikator herfor er, at organisationen drukner sig selv i møder. Hvis det er tilfældet i din organisation, skal du kigge efter non-ledelse.

Non-ledelse er, at ikke tage ansvar. At lade problemerne glide af – som vand på en gås. Men en leder skal ikke være en gås. En leder skal sikre eksekvering af strategien.

Ledelse forudsætter indsigt og indføling – ellers kan man ikke vælge rette ageren og tiltag. Men ledelse ER ikke indsigt og indføling – det er blot en forudsætning for at udøve god ledelse. Ledelse er nemlig det, der kommer efter – indsatsen. Hvad du gør ved det, du ser og hører. Man udøver ledelse. At lede er et verbum. Det rimer på handlekraft. Det rimer på at tage ansvar. Gode ledere både lytter og handler.

Så stop ikke blot efter indfølingen – undgå non-ledelse. Så undgår du også det problem vores leder i starten mødte – at hendes gode folk rejste. De gad ikke bruge deres liv på møder, ævl og kævl.

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

3 kommentar

 1. anonym siger:

  11 august, 2010

  Jeg har med interesse læst dine klummer og dine indlæg, og jeg kan ikke lade være nærmest at juble og græde samtidigt.

  Jeg synes, jo i den grad, at du med dine betragtninger omkring non-ledelse, sætter ord på et emne, der ikke debatteres eller endsige behandles i organisationer.

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

 2. Tune Hein siger:

  11 august, 2010

  Tak – det glæder mig. Tune

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

 3. Hans jultved siger:

  4 juni, 2013

  Har du så prøvet at haft med folk fra forskellige kulturer at gøre ? Synes at en stor del fra fx mellemøsten har none ledelse = Alle vil til fadet. Det eneste styrende/tilpasning til samfundet i dk = Fx fødevarerkontrol = Krav om EN ansvarlig/chef og ikke flere. “Pizza world” siger jeg bare

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Book Foredrag og Inspiration idag

Tune Hein er en af Danmarks mest erfarne rådgivere i strategisk ledelse, disruption og forandring. Han er uddannet på DTU, CBS samt IMD og har selv 18 år bag sig som leder, direktør og iværksætter.

Book et foredrag