Vi har brug for nye billeder af hvilken verden vi skal gøre os klar til – og (ud)danne næste generation til. Det får også stor betydning for ledelse, HR og arbejdsmiljø.
Af Tune Hein, ledelsesrådgiver (www.heindisruption.dk) og forfatter til bogen ’Disrupt eller Dø!’ samt ’Disrupt dig selv’ der netop er udkommet.
På den thailandske ø Koh Lanta ligger 2 svenske skoler. Hvorfor? Fordi forældrene er digitale nomader… De tager jobbet under armen når det bliver koldt og skifter Skellefteå ud med en bambushytte i solen.
Der kan vi se fremtidens arbejde stikke næsen frem. Men der er langt mere i vente når disruption for alvor møder vores arbejdspladser. Vi ved alle at der kommer 3D print og kunstig intelligens – men hvad har det med mit og dit job at gøre…?
Lad os kigge i krystalkuglen…Det flugter godt med vores historik – vi har altid været gode til at omsætte ny teknologi til opkvalificering.
Teknologi driver store forandringer. Særligt 6 teknologier vil ramme bredt i de fleste brancher og jobs. Det er 3D print, Internet of Things, Kunstig intelligens, Virtual reality, Big Data samt Droner og selvkørende.
Det interessante er ikke teknologien, men hvad den vil gøre ved vores arbejdspladser. Og det vil først og fremmest være at vi skal lære en masse ny teknologi. Og interagere hermed. Automatisering af fysisk arbejde vil give mindre slid, mens automatisering af sagsbehandling vil give mindre rutine. Generelt giver (og kræver) teknologien opkvalificering. Hele tiden.
Arbejdsmarkedet ændres også. Der kommer flere løst ansatte og freelancere. Internationalisering fortsætter. Og netværksorganisationer vokser frem. Det betyder nye relationer – digitale og på afstand. Det betyder en polarisering mellem de teknologi-parate og dem som ikke er. Så tænker vi måske at det kan overlades til de unge, men nej – vi skal jo arbejde længere… Omvendt bliver teknologierne mere brugervenlige, så det vil redde os. Tænk Apple…
Rollerne skifter i fremtidens organisationer. Vi kan på den ene side se den digitale ninja som er dygtig til at indføre ny teknologi – og på den anden side kustoden som er kulturbærer der fastholder værdier og traditioner. Noget der måske ses ned på i dag, men som vil få en renæssance i takt med at mere og mere bliver nyt. Det gælder fx håndværk der ender som kunst. En maskine kan bygge et nyt hus – men kun en dygtig håndværker kan renovere et gammelt hus med sjæl…
Alt i alt bliver fordelene i fremtidens arbejde
- Øget flexibilitet (fx Koh Lanta)
- Mindre fysisk nedslidning
- Opkvalificering til jobs med mindre rutine
- Livslang læring
Men tre ting vil udfordre os voldsomt i fremtidens arbejde:
- Øget konkurrence.
Des mere digitaliseret arbejdet bliver – des mere kan udlændinge byde ind på. Polen, Ukraine, Indien, Filippinerne… Dag for dag skal flere og flere kunne matche den konkurrence. Og man skal altså være skarp for at overgå en indisk PhD til kun 10% af den danske løn…
- Det sociale nærvær skrumper.
Den effektivisering vi har set på fabrikken og havnen vil komme til kontorerne, så der ender med kun at være få kolleger omkring os. Vi får langt færre fysiske møder. Kunder, samarbejdspartnere, freelancere og kolleger bliver digitale relationer. Ligesom din leder. Derfor vil langt mere ske på distance. Salg. Samarbejde. Projekter. Hjemmearbejde.
- Vi kommer under massivt læringspres.
Når der kommer en ny teknologi, et nyt produkt eller en ny proces hver måned så halser vi altid efter. Vi skal hele tiden øve og lære. Men gør det noget – er det ikke sjovt? Jo det er det, når vi har en tryg basis. Når vi går ind og ud af komfortzonen, ligesom en håndboldspiller der kan få nogle minutter på bænken. Men når vi aldrig opnår følelsen af at være kompetente får vi problemer. Man kan ikke leve et helt liv i udviklings-zonen, hvor alt er nyt og der er læringspres på hele tiden. Mennesket har fundamentalt brug for at føle sig kompetent for at trives.
Den følelse bliver sjælden i fremtidens arbejde. Samtidig med at der ikke er et hold omkring os. Løsninger på dette dilemma bliver centralt i fremtiden.
Det er i dette miljø den enkelte skal trives og performe. Og det er i det miljø ledelse og HR, skal skabe trivsel og performance. Eller rettere performance med trivsel.
Future of Work handler om arbejdspladsen, miljø og trivsel – men mindst lige så meget om ledelse, HR samt et helt andet arbejdsmarked.