+45 40 36 05 04

Kom godt igang efter efterårsferien

Det med at komme tilbage efter ferien er svært for mange. Ikke at man siger det åbent – men måske alligevel…

Måske havde man lige vennet sig til en anden rytme. Måske havde børnene – og er absolut ikke klar til tidligt op og lektier osv. Måske frygter man ‘stakken’ på skrivebordet eller email-inboxen. måske ligger der uløste konflikter og venter på dig. Måske har regeringens udflytningsplaner sat din arbejdsplads i granat-chock. Måske er det tanken om at komme op i tempo (en leder sagde til mig at det var som at kravle ind i vaskemaskinen og så stikke hånden ud og trykkee på centrifuger).

– eller måske glæder du dig bare. Måske er der søde mennesker og spændende opgaver til dig. Det kan jo også være.

 

Men hvis det virker lidt tungt, så er her et godt indspil fra den skarpe psykolog Elisabeth Ungar:

Det kan være svært at komme igang igen lige efter en god lang ferie. I USA har de naturligvis et begreb for dette, som en psykolog straks hæfter sig ved: “Post Traumatisk Holiday Disorder” (PTHD)!

PTHD handler om det følelsesmæssige tomrum, man oplever efter en god og lang ferie. Tungheden i at vende tilbage på arbejdet og alle tankerne om de 117 andre ting man meget hellere ville lave. Nogle mener, at man bare skal i gang igen og, at det er noget, der hurtigt er overstået. Men er det? Og skal det være det? Hvad ligger egentlig bag følelsen af at skulle slæbe fødderne efter sig tilbage på arbejdet?

2 ting at være opmærksom på, når det er svært at komme igang igen:

1) Æbletræet

Måske er PTHD et tegn på, at det er tid til at stoppe og – og lige tænke over, hvad man laver – og om det egentlig gør én glad? Det kan være en mulighed for at benytte sig af den distance, man netop har fået til sit arbejde til at spørge sig selv:

• Hvad gør mig glad i mit arbejdsliv? Mangler der noget? Er der nogle ting jeg kan se klarere nu, end da jeg var begravet i arbejdet inden ferien? Er der nogle værdier jeg er kommet tættere på i mit liv i øvrigt under ferien, som er vigtige for mig at holde fast i?

Tiden lige efter (og under!) ferien er et godt tidspunkt til lige at sætte sig under æbletræet og turde stille sig selv disse spørgsmål. Og måske endda (og helst!) handle på dem. Enten ved at få en ny og god start tilbage på arbejdet – med lidt mere af det, du brænder for – eller ved at overveje alternativerne.

2) Perspektivet

Når punkt 1) er sagt, er der også bare noget ved at vende tilbage fra ferie, der er svært! Det behøver ikke at betyde, at du skal sige op ved første kommende lejlighed og åbne en strandbar på Hawaii. Det kan faktisk være, at du kommer frem til – eller allerede ved – at du er det rigtige sted og laver det, du elsker. I så fald er der råd at hente for at komme lidt nemmere igennem den første tid tilbage på arbejdet. Det handler særligt om at skifte perspektiv:

• Sæt pris på den ferie du netop har haft. Nyd minderne. Få set og ordnet dine billeder.
• Fokuser på det gode i det arbejde, du vender tilbage til og evt. de nye opgaver. Glæd dig til de muligheder, der ligger foran dig.
• Giv dig selv nogle små pauser i hverdagen til at trække vejret, lade op og organisere dig selv. Regn ikke med at du er i samme gear med det samme som før ferien.
• Sæt dig én ting for, som du vil handle aktivt på at ændre for at gøre dit arbejdsliv endnu bedre (med mindre det er perfekt, som det er! ; )
• Nyd en drink eller en god snak med din yndlingskollega en dag efter arbejde.

Håber du har haft en god ferie!

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

4 kommentar

 1. Lars Møller siger:

  17 januar, 2012

  Inspirerende!
  Håber ikke at der er mange ledere der ude, som har PTHD. Ferie handler vel om at lade op ikke “lade ned”, om at samle energi ikke forbruge energi – og hvad skal al den energi så bruges til?
  For mig er der ingen tvivl – lykkes med at få virksomhederne og i sidste ende landet på ret køl igen. For mig at se kan det fint forenes med, at vi som mennesker, sammen, lykkes at nogle spændende og krævende opgaver. Mere eksekvering og mindre reflektion – lyder måske provokerende, men jeg mener faktisk, at vi er godt forberedte i mange virksomheder. Der ligger gode og gennemarbejdede planer som “bare” skal eksekveres. Så lad os hjælpe hinanden med at afkorte afstanden fra tanke til handling.

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

 2. Rasmus T. Nicolaisen siger:

  17 januar, 2012

  Rigtig fint indlæg. Jeg oplever (personligt) ofte, at jeg kan have svært ved at komme i gang – nogle gange bare oven på en lang weekend. Det kan måske have noget at gøre med, at jeg ikke befinder mig det sted, hvor jeg har lyst til at være? Men jeg arbejder så hårdt, som jeg kan på at komme over det, og komme videre. Jeg håber også at alle andre, kan bruge disse råd, det kunne jeg ihvertfald selv.

  – Jeg kunne især godt lide rådet om: At tænke på de mål og muligheder, som man har/kan få i fremtiden!

  De allerbedste hilsner,
  Rasmus T. Nicolaisen

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

 3. Erik Kristensen siger:

  20 september, 2013

  Rigtig dejlig og inspirerende skrevet af Tune Hein
  mange tak for det.

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

  1. Tune Hein siger:

   20 september, 2013

   Tak Erik – det luner! God weekend

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Book Foredrag og Inspiration idag

Tune Hein er en af Danmarks mest erfarne rådgivere i strategisk ledelse, disruption og forandring. Han er uddannet på DTU, CBS samt IMD og har selv 18 år bag sig som leder, direktør og iværksætter.

Book et foredrag