Undersøgelser viser at indbrud er en stor del af danskernes utryhed. Derfor et vigtigt område for Politiet.
Politiet laver god spin om at indbrudskurven er knækket. Faktum er dog at vi stadig ligger dårligts i Europa og roder som en bananstat når det kommer til indbrud pr indbygger. Vi er ikke et par procent ringere end dem vi normalt sammenligner os med – vi er ca 500% ringere end Tyskland, ca 400% ringere end Sverige og næsten 1000% ringere end Norge!
Måske har det lidt at gøre med politiets opklaringsprocent. Nye tal viser at politiet fx i Nordsjælland opklarer helt ufattelige 0,5% af indbrud. Det er ikke en tastefejl – det er frit lejde!
Er det det ringeste nøgletal i hele den offentlige sektor? 1813 ligger nok ca 75 gange bedre. Skat smed 12 mia væk, men langt fra 99% af udbytte-skatten. Det ville være interessant at høre fra Finansministeriet om de kan finde et endnu ringere KPI i hele den offentlige sektor.
Hvilken bestyrelse og topledelse (minister og rigspolitichef) ville synes at det er ok at gøre det så elendigt? Hvad ville der ske med en skole hvor 1 pct elever bestod? Et hospital hvor 1 pct blev helbredt? Et plejehjem hvor 1 pct blev plejet? Et jobcenter hvor 1 pct kom i job?
En ting er at BT kunne afdække at politiet skovlede millioner ud til venne-konsulenter, ulovlige kontrakter og betalte over en million om året for batchelor-studenter – det var administrativ elendighed som man efter et langt, uskønt under-gulvtæppet-forløb til sidst nølende indrømmede ikke var helt ok.
Men når tallene for kerneydelsen er lige så ringe – er der så ikke grund til bekymring? Det er i hvert tilfælde svært at gøre det meget ringere når man ligger under 1 på en skala til 100.
Er det et fair output for skattekronerne? Kunne vi lige så godt droppe det helt, når der alligevel ikke kommer noget ud af det? Eller hvilken procent kunne ISS og G4S komme frem med? Hvad er udrykningsprocenten på kundernes panik-knap 112?
Hvad er politiets svar så? Det er nabo-hjælp. Skal man grine eller græde? “Vi klarer den ene procent – så kan I selv fixe de 99 andre…!” Hvad hvis skadestuen sagde sådan – “Læg lige selv gips på”. Eller hvis lægen sagde at du havde 1 pct chance for at operationen lykkedes “For det er altså lidt svært det her”. Eller flyvelederen sagde “Jeg har i hvert tilfælde styr på 1 af de 100″…
Såvidt jeg kan se (på afstand indrømmer jeg gerne) kan der være 2 årsager:
a) Mangel på ressoucer. I så fald har der igen været for meget Javel-Hr-Minister i ledelsen. Ja vi sender da gerne alle vores folk til Nørrebro selvom det stopper alt andet. Sidste år var det grænsen der tog det hele. Her var det de menige politifolk som til sidst sagde fra på kundernes (borgerne) vegne. Hvis det er politikernes prioritering der er helt i skoven, så bør cheferne sige fra. Hvorfor er der ingen som har balls til at skrive en kronik til kunderne om politikens konsekvenser ligesom i sundhedssektoren – hvis det er problemet? Organisatorisk er det helt håbløst at se det hele som én ressource-pool. Hvis man lavde et spil herom ville et skolebarn kunne set at det ikke virker. Og så er det måske et politisk problem hvis ministerens ambitioner kun rækker til en plads ringest i Europa og en opklaringsprocent under 1. Mens Trygfonden viser at indbrud faktisk er noget af det som bekymrer borgerne mest.
b) Inkompetence er den anden mulighed. At vi har et politi som bare ikke er opgaven voksen. Hvis ressourcerne er der, men vi alligevel ikke kan drive et resultat frem som er bedre end 1 pct. At tallet faktisk afspejler kompetencen. Og politiledelsens ambitioner…?
Tal lyver sjældent – måske er Politiet det nye Skat.
Kære Minister – Kan vi som kunder få strammet kæden lidt? (og ikke en automat-undskyldning med terror og bander). Er der et ambitionsniveau for politiarbejde som kommer over pygmæ-højde? Ellers meld klart ud indbrud slet ikke er en service I tilbyder.
Richardt Sonnichsen siger:
20 februar, 2018
Ja, det er tankevækkende!!