+45 40 36 05 04

2014 Perspektiv på ledelse (2)

Siden jeg arbejdede i Østen har organisationers handelkraft optaget mig en del. Stig og jeg lancerede begrebet i en bog i 2007 og siden er det gået slag i slag med foredrag, ny bog og projekter. Og handlekraft er stadig et helt centralt tema for ledere. Den sidste tid har jeg set nogle vigtige nuancer herpå:

3. Complience eller frivillighed – en variation af handlekraft

Min datters 7.klasse lavede et forsøg: hvor kunne de 13-14 årige piger få lov at købe alkohol uden at vise ID (hvilket er ulovligt og straffes med bøder op til 20.000 kr.)? Det kunne de uden problemer i supermarkederne (Best og Fakta) samt den private kiosk.  Mens gentagne forsøg mislykkedes i 7-eleven og Statoil. Der er nogen virksomheder der har implementeret deres politikker mens andre bare har dem i et ringbind. Tænk på Jyskebank og RoskildeBank erstatningerne for salg af investeringer uden behørig advarsel om risici. Procedurer som ikke bliver fulgt. Det rimer på frivillighed. Tænk hvis Lundbeck havde en grad af procedure-frivillighed i produktionen af lykkepiller. Så ville FDA lukke butikken i morgen. Sæt fokus på complience (disciplin) i 2014. Kan din virksomhed gennemføre det den beslutter eller kan den ikke? Er de strategiske valg frivillige at følge eller er der complience?

4. Eksekverende processer – en variation af handlekraft

Ind i mellem møder jeg en organisation fuld af handlekraft, som alligevel ikke får eksekveret deres strategi. Hvorfor? Fordi de enten ikke har nogen strategi eller fordi den ikke er nedbrudt klart nok. Eller måske er den nedbrudt men kan ikke følges. Microsoft har været så venlige at sætte dette tema på dagsordenen fordi det rimer på transparens og data. Det afgørende er at have ‘eksekverende processer’. Altså processer som nedbryder strategien i mere operationelle dele – som folk så comittes til – og hvor fremdrift kan måles via en ‘strategi-rapportering’. Lang historie kort: organisationen skal være handlekraftig – men der kræves også en eksekverende proces! Det er måske værd at give lidt opmærksomhed i 2014.

Rating: 4.0/5. From 1 vote.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Book Foredrag og Inspiration idag

Tune Hein er en af Danmarks mest erfarne rådgivere i strategisk ledelse, disruption og forandring. Han er uddannet på DTU, CBS samt IMD og har selv 18 år bag sig som leder, direktør og iværksætter.

Book et foredrag