+45 40 36 05 04

Pas godt på arvegodset

BroKære Lars Løkke. Tillykke med dit nye job som topchef for Danmark. Du får sikkert masser af gode råd på den politiske bane, så tillad mig i stedet at sætte en ledelsesmæssig lup på 3 danske kvaliteter, der er nok så vigtige.

A) Vi kan jo ikke leve af at klippe hinanden. Der er godt nok mange arbejdspladser i indenlandsk service og velfærd – men hvad skal vi passe på for fortsat at have en rolle i den globale konkurrence? Slår du op i IMDs world competitive handbook – så vil du se Danmark flot placeret. Vi vurderes fx som verdens mest konkurrencedygtige land på virksomhedskultur. Ja, man skulle tro det var løgn – og det er netop en af hemmelighederne! Vi er ikke så selvtilfredse, og derfor forbedrer vi os. Et andet element er vores lighed i de flade organisationer. Det giver mulighed for en åben dialog, der er helt nødvendig for innovation og udvikling. Det med at direktørens dør altid er åben, er helt naturligt for os – men det er det bestemt ikke i andre lande. Så længe det ikke går udover ambitionsniveauet, er denne lighed en fantastisk styrke i vores organisationer. Vi løfter i flok. Pas godt på denne sammenhængskraft, så vi undgår polariseringer.

B) I samme bog placerer dansk ledelse sig også i toppen. Mit ledelsesidol hedder Bente. Hun er ikke nævnt i world competitive handbook eller nogen andre steder end min næste bog, for hun var teamleder for et rengøringssjak på et hospital. Bente havde en smittende stolthed omkring sin opgave – fordi den var vigtig. I hendes sjak var der ingen, der kom for sent, pjækkede eller sprang over, hvor gærdet var lavest. Der blev gjort rent så det skinnede og alle rubbede neglene. Var man negativ en dag, så fik man både dril og kram. Jeg har arbejdet meget i den offentlige sektor, og det er min klare oplevelse, at den kun hænger sammen ved hjælp af enkelte ildsjæle som Bente. Folk der knokler og tager ansvar for helheden, fordi det er vigtigt. Det eneste de forventer tilbage, er anerkendelse. Pas godt på ildsjælene.

C) Hvis vi arbejder i et videnssamfund – så er råstoffet intelligens. Det fantastiske er, at dette råstof ikke forbruges, men blot yngler af at blive anvendt. Nu er det nemt at sole sig i rollen som de intelligente i verden – men vi skal nok stå tidligt op for at fastholde den rolle. Tag bare kineserne som eksempel. Vi tror helst, at Kina er en stor fabrik – men det billede er passé for længst. Lige nu er kinesiske konkurrenter ved at stjæle ordrer fra vores high tech virksomheder som fx Vestas. Cisco troede, at det var dem, der byggede internettet, indtil de en dag var overhalet af en kinesisk virksomhed, ingen kunne udtale navnet på. Der er tre ting at tænke over med Kina: 1) deres ambitioner 2) det enorme hjemmemarked, hvor man kan blive verdens største alene ved at sælge i Kina – og 3) at de lærer hurtigere end os. Det kan godt være, vi i dag er klogere, men hvis de vokser 4 gange hurtigere end os – så lærer de måske 3 gange hurtigere … Så pas godt på vores innovation og evne til at tænke originalt og i nye sammenhænge.

Jeg plejer at sige, at ledere har de medarbejdere de fortjener – så måske får en statsminister de danskere han fortjener. Held og lykke.

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Book Foredrag og Inspiration idag

Tune Hein er en af Danmarks mest erfarne rådgivere i strategisk ledelse, disruption og forandring. Han er uddannet på DTU, CBS samt IMD og har selv 18 år bag sig som leder, direktør og iværksætter.

Book et foredrag