+45 40 36 05 04

Kompetencerne på fremtidens arbejdsplads

Kan du heller ikke lide ordet disruption? Så kald det bare digitalisering, radikal innovation, digital transformation, 4.0 eller noget andet. For det går ikke væk! En af udfordringerne er at vi ikke oplever disruption når vi ser os omkring. Vi tænker ikke over disruption, når vi logger på netflix eller ser youtube fremfor tv. Vi læser gratis-aviser, kører delebil, flyver med Norwegian, handler på nettet, samler apps på vores telefon, booker ferien på airbnb og vælger restauranten på tripadvisor.

Den vigtigste pointe er dog ikke alt det, der sker omkring os lige nu. Det vigtigste er at vi forbereder os på det, som kommer lige rundt om hjørnet… Her venter fx 6 teknologier vi med fordel kan holde øje med, fordi de vil åbne masser af nye muligheder og komme ind i de fleste brancher – det er

  • Droner & robotter
  • AI (kunstig intelligens, machine learning, kontor-robotter)
  • VR-AR (virtual reality, augmented reality)
  • IoT (internet of things)
  • BigData
  • 3D print

Digitaliseringen vil præge vores arbejdspladser. Fremtidens arbejdsplads, vil blive meget forskellig fra dem vi kender i dag. Ikke mindst på grund af ovennævnte 6 teknologier.
Og hvilke kompetencer bliver der så brug for på fremtidens arbejdsplads. Hvad vil være sikkert at gå efter….? Lad os kigge i krystalkuglen.

Vi kan tage to perspektiver på den sag:

A) Tech, tech, tech….

Der kommer så meget ny teknologi som skal ind i vores organisationer. Det gælder alle brancher lige fra plejehjem til landbrug fra advokathuse til byggeri. Tænk bare på IoT (internet of things) hvor ting kobles på nettet. Mange byer i Danmark har nu skraldespande som er på nettet og selv fortæller når de gerne vil tømmes. Men sensorer skal vedligeholdes og skiftes – det skal fremtidens skraldemand eller kommunalarbejder gøre. En entreprenør i Ålborg har sat alt sit grej på nettet for bedre at kunne finde det hurtigt. Der kommer millioner af sensorer som skal vedligeholdes og skiftes. Tænk på ældreplejen – der skal installeres overvågningsteknologi i hjemmet, så man ved hvis den ældre medborger er faldet på stuegulvet eller har glemt at slukke for en gryde. Det skal også installeres og vedligeholdes – og SoSu-assistenterne skal trænes i det.

B) Den anden vinkel på vigtige kompetencer i fremtiden er alt det som ikke kan overtages af AI eller outsources til indere… Figuren viser 4 typer arbejde, som også vil være et rimeligt sikkert valg.

  • Der er det håndværksmæssige. En robot kan lægge mursten, men kun en dygtig håndværker kan renovere en fin gammel lejlighed. Det kommer til at ligne kunst eller brugskunst. Man kan sige det samme om fint havearbejde.
  • Så er der kontakt-sporten. Altså der hvor man kommer tæt på mennesket. Fysioterapi, pædagogik, psykologi, diætist og alle ’de varme hænder’.
  • Et andet felt som AI ikke kan klare, er at få mennesker til at spille sammen. Forhandling. Projektledelse. Motivation.
  • Endelig er der den kritiske tænkning. Udfordre det bestående. Se på tværs af fagfelter. Innovere. Være handlekraftige. Det får vi danskere også lov at sidde på i lang tid endnu.

Det er svært at spå om fremtiden – men der er mange spor at se allerede i dag, som viser retningen og gør det muligt at give et bud.

 

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Book Foredrag og Inspiration idag

Tune Hein er en af Danmarks mest erfarne rådgivere i strategisk ledelse, disruption og forandring. Han er uddannet på DTU, CBS samt IMD og har selv 18 år bag sig som leder, direktør og iværksætter.

Book et foredrag