Lederudvikling er udvikling af lederne så de samlet bedst muligt passer til strategien. Det kan omfatte strategisk ledelse, alignment, strategi-forståelse, teambuilding og samspil – men også personlig udvikling og personligt lederskab.
Ledere bør modnes til at træde i karakter og jævnligt turde fremprovokere kaos. Men de skal gøre det støttet af andre ledere eller eksterne coaches, så man sikrer feedback, og meningsfulde løsninger for alle. Sådan lyder den korte version af IT-koncernen SAP Nordics filosofi for lederudvikling.
Historien begynder hos den øverste leder, Henrik Rasmussen, der som 34-årig satte sig i direktørstolen for SAP Danmark. De første år som topleder gik hans ambitioner ud på at drive organisationen. Det gjorde ham høj at tage selvstændige, strategiske beslutninger og at levere gyldne resultater for SAP Danmark. Det gav mening for ham at fokusere på de danske præstationer, og i direktørens bevidsthed bestod resten af verden stort set kun af koncernens topledelse i Tyskland.
Men efter fire år med fremgang gik en del af det, der ellers havde gået opad, pludselig nedad – som mange i branchen oplevede det samtidig. Henrik Rasmussen måtte fra den ene dag til den anden erkende, at han ikke længere var verdensmester. Der måtte noget ekstra til fra ham og hans unge team af ledere, hvis han skulle føre sin SAP-forretning tilbage i spidsen.
Trods en vis portion intern usikkerhed skubbede teamet hele virksomheden ud i en flytning til et nyt moderne kontordomicil. Der blev indført nye procedurer, slips og jakke blev obligatorisk til kundemøder, og udviklingen af ledere og især det øverste lederteam blev opprioriteret. Lederne gennemgik 360-graders personlighedstests og forløb med eksterne coaches, og to gange tilbragte teamet tid tæt sammen på en sejlbåd, hvor den personlige indsigt blev udvidet, roller blev fasttømret og holdet for alvor sat.
”Vi indgik en psykologisk kontrakt. På et solidt grundlag af tillid fik vi opbygget følelsen af at være et rigtigt team, der ville nå de samme mål. Nu stod vi det her igennem sammen og behøvede ikke at bekymre os om, hvorvidt en af os nu var på vej videre til et andet job. Det handlede primært om, at alle turde træde i karakter,” fortæller country CEO Henrik Rasmussen.
Feter det trådte Henrik Rasmussen så for alvor i karakter. Han udnyttede sine tætte relationer til topledelsen og fik lov at fremføre sin vision for det nordiske marked for bestyrelsen i Tyskland.
”Jeg stillede mig op og sagde, at nu har ’Norden’ kørt meget lidt succesfuldt i fire år. Danmark har klaret sig bedst, fordi vi har taget initiativer, som de andre lande endnu ikke har overvejet. Jeg kan få hele Norden til at klare sig ligeså godt, hvis bare jeg får friheden til det,” fortæller Henrik Rasmussen, der herefter fik ”carte blanche” til at afskedige de andre nordiske landechefer, som ikke lod sig degradere. I dag står der administrerende direktør for SAP Nordic på den 43-årige Henrik Rasmussens visitkort.
Ingen havde peget på ham som en ny øverste leder af SAPs nordiske kontorer, eller havde bedt ham udtænke en model for, hvordan problemerne kunne løses. Men efter syv års modning som leder, gjorde han det helt af sig selv.
”Nogle vil måske spørge, hvor jeg fik modet fra til at sige, at de andre lande ”under performede”. Men jeg var klar over, hvad jeg måtte gøre, hvis min mission stadig skulle give mening for mig, hvis jeg skulle bevare gløden, og det var at sige direkte til topledelsen, hvordan jeg mente opgaven skulle løses,” siger Henrik Rasmussen, der samtidig havde afprøvet visionerne i teamet. Holdet bakkede ham op, kunne se meningen med hans vision og koblede derfor nemt deres egne ambitioner til den. Dermed kunne resten af organisationen også løftes med.
Henrik Rasmussen fik gennem udviklingen af en meningsbærende vision, personlig modning og udvidelsen af sit ’relationsrør’ vedligeholdt sin egen gnist og motivation – og fik samtidig antændt handlekraften i virksomheden. Undervejs modnedes hele ledelsesteamet og derigennem hele organisationen – netop fordi lederne turde tage lederskabet på sig og vise vejen fremad.
Fra min og Stig Kjerulf’s bog ‘Personlig handlekraft’
Relaterede blogindlæg: